Aşure
Aşure : Malzemler: 500 gr. Aşurelik Buğday yarım Çay Bardağı Pirinç 1 Su Bardağı Nohut 1 Su Bardağı kuru Fasülye 200 gr. kuru Ka...

Aşure :
Malzemler:
- 500 gr. Aşurelik Buğday
- yarım Çay Bardağı Pirinç
- 1 Su Bardağı Nohut
- 1 Su Bardağı kuru Fasülye
- 200 gr. kuru Kayısı
- 200 gr. kuru Üzüm
- 1 Su Bardağı Fındık
- 3 l Su
- 2 Su Bardağı Süt
- 3 veya 4 Su Bardağı Toz Şeker
- yarım Çay kaşığı Tuz
- Arzuya göre Limon rendesi, Elma, Karanfıl, veya Gül Suyu
Üzerine:
- Fındık
- Kabukları soyulmus Badem
- Ceviz
- Nar
- Kuş Üzümü
- Dilimlenmiş Kayısı
- Tarçın
- Hindistan Cevizi
Yapılışı:
Akşamdan yapılması gerekenler:
Akşamdan Buğdayı yıkayıp üzerine Kaynar Su koyup bir 10 veya 15 dakika kaynatın.
Sarı Suyunu süzün tekrar üzerine Su ekleyip bu işlemi tekrarlayın.
En son yine üzerine Su koyup yaklaşık bir 40 dakika daha kaynatıp üzerine Tencerenin Kapağına kapatıp ertesi güne kadar şişmesine sağlamalıyız.
Yine akşamdan Fasülye ve Nohutumuzu ıslayalım ve Ertesi gün ayrı ayrı haşlayalım.
Ertesi gün:
Ilk önce hemen ayrı ayrı Tencerelerde Nohutu ve Fasülyeyi haşlayalım.
Buğdayımız iyice pişmesi için üzerine Su ekleyip haşlamaya devam edelim...
Su ayarını dengelleyın ne çok Sulu nede çok az Su olaçak...
Buğday pişmeye yakın yıkanmış Pirinçimizi ekleyıp bir güzel karışdıralım.
Bir taşım daha kaynatalım.
Haşlanan Nohutu ve Fasülyeyi de ekleyelim arada karışdırmaya devam edelimki dipi tutmasın.
Ardından kuru Üzümü,küçük küçük doğradığımız Kaysıları arzuya göre Limon Rendesi, doğranmış Elmaları, Gül suyu yıne isterseniz Karanfili ekleyiniz.
Aşuremizi sık sık karısdırarak pişirmeye devam ediyoruz.
Aşurmiz zamanla koyulaşacak ve kıvama gelince Sütü ekliyoruz ardından da Şekeri.
Şekeri damak zevkinize göre ayarlayın.
Bir kac dakika daha kaynatıkdan sonra kaselere boşaltın.
Biraz soğuduktan sonra üzerine istediğiniz Malzemelerle süsleyebilirsiniz.
Afıyet olsun
Eviniz bereketli olsun