Şeker Hamurunu kendimiz yapalım / Fondant selber machen
ŞEKER HAMURUNU KENDIMIZ YAPALIM: Malzemeler: 60 ml. Su 1 kaşık jelatin (Sığır jelatini) 120 ml Glikoz (kendimiz yapalım) 1 kahve ka...
ŞEKER HAMURUNU KENDIMIZ YAPALIM:
Malzemeler:- 60 ml. Su
- 1 kaşık jelatin (Sığır jelatini)
- 120 ml Glikoz (kendimiz yapalım)
- 1 kahve kaşığı glicerin (Eczaneden)
- 1 fiske tuz
- 1 fiske Limon veya Limontuzu
- Gıda Boyası
- 1 kg Pudraşekeri
- Yarım paketde yedekde olsun
- Hamurmakinası veya iyi bir Mikser mutlaka olması lazım.
Yapılışı:
Ilk önce Hamurmakinasının Leğeninde veya geniş bir leğende pudraşekerini iki kere elekden gecirelim....ve yaklaşık 750gr leğene koyup diğer 250gr. da Elimizde yoğurmak icin ayıralım.
Bu ön hazırlık tamam ise, Ocağın üzerine geniş bir Tencere veya Tavaya su koyalım ve icerisine ısıya dayanıklı bir kase koyalım...(ocağın altına daha acmayalım)
Ilk önce Hamurmakinasının Leğeninde veya geniş bir leğende pudraşekerini iki kere elekden gecirelim....ve yaklaşık 750gr leğene koyup diğer 250gr. da Elimizde yoğurmak icin ayıralım.
Bu ön hazırlık tamam ise, Ocağın üzerine geniş bir Tencere veya Tavaya su koyalım ve icerisine ısıya dayanıklı bir kase koyalım...(ocağın altına daha acmayalım)
O kasenin icine 1 kaşık jelatini ve 60 ml soğuk Suyu koyalım ve bir 6 dakika jel kıvamını gelene kadar bekleyelim....
Jelatin jel kıvamını geldi ise hemen icerisine glikozu, gliserini, tuzu limontuzunuda ekleyelim...burada eğer Hamurumuzu Renk verecek isek burada bu karışıma ekleyelim...kürdanın ucuyla renk yeterli.
Ocağın altını acıp bu karışımın ısınması lazım ve o jel biraz daha cıvıması lazım...
Kaynamasına gerek yok..
Hemen bu sıcak karışımı 750gr. olan Pudraşekerinin üzerinden dökelim ve hemen karışdıralım. ...Makina olması daha iyi....(Bu işlemi Mikserle de yapabilirsiniz....zorlandığınız yerde Elinizde yoğurmaya devam edin).
Kaynamasına gerek yok..
Hemen bu sıcak karışımı 750gr. olan Pudraşekerinin üzerinden dökelim ve hemen karışdıralım. ...Makina olması daha iyi....(Bu işlemi Mikserle de yapabilirsiniz....zorlandığınız yerde Elinizde yoğurmaya devam edin).
Mutfak tezgahınızın üzerine elekden gecirmiş olduğunuz Pudraşekerini eleyin ve bu Hamuru kalan 250gr. Pudraşekerini yedirerek güzel bir Hamur elde edin.
Tam 1 kg Pudraşekeri gidiyor bu karışıma...belki 1 veya 2 kaşık daha gerekebilir...
Hamur biraz Elinize yapışacakdır...
Hemen bir Strec folya ile Hamuru hava almayacak şekilde kaplayın ve tekrar bir poşete koyun. Ağzı kapalı bir Tuppere veya bir yoğurt kovasına koyun, cünki Şeker hamuru asla hava temas etmemeli.
Hemen bir Strec folya ile Hamuru hava almayacak şekilde kaplayın ve tekrar bir poşete koyun. Ağzı kapalı bir Tuppere veya bir yoğurt kovasına koyun, cünki Şeker hamuru asla hava temas etmemeli.
Şeker Hamuru 12 Saat veya daha fazla dinlenmesi lazım....
Bunu ben iki veya 3 gün önceden hazırlarım.
Bu Şekerhamurunu işlemeye başlayacağınız zaman gerekdiği kadar Poşeten cıkarın ve Elinizle tekrar Tezgah üzerinde yoğurun ve Mısır Nişastası yardımıyla altına ve üstüne serpip Merdaneyle güzelce acın....ve istediğiniz Şekilde kesin....veya bir pastayı kaplayın....
Not:
Şekerhamurlu Pastalarda mutlaka altına bir ganaj veya Pastacı kremasıyla sıvayın....Şeker hamuru asla sıvı Kremayla kaplanmış Pastalarda kullanılmaz cünki o sıvı krema Şeker- hamurunun erimesine sağlar....
Şekerhamurlu Pastalar buzdolapına koyacaksak eğer yanına ağzı acık bir poşet tuz koyun.. Tuz Şekerhamurunun terlemesine önler...
Şekerhamurlu Pastalarda mutlaka altına bir ganaj veya Pastacı kremasıyla sıvayın....Şeker hamuru asla sıvı Kremayla kaplanmış Pastalarda kullanılmaz cünki o sıvı krema Şeker- hamurunun erimesine sağlar....
Şekerhamurlu Pastalar buzdolapına koyacaksak eğer yanına ağzı acık bir poşet tuz koyun.. Tuz Şekerhamurunun terlemesine önler...
Gerekli bulduğum herşeyi yazmaya calışdım...Sorularınız olursa cekinmeden sorun....
Ben bunu yapamam demeyin....yaparsınız.....göründüğu kadar zor değil....
Kolay gelsin
FONDANTMASSE
Zutaten:
- 60ml Wasser,
- 1 Esslöffel gemahlene jelatine
- 120ml Glukose
- 1 Kaffeelöffel Glicerine,
- etwas Salz,
- etwas Zitronensäure,
- etwas Farbe falls nötig..
- 1 kg Puderzucker
ZUBEREITUNG:
Zuerst 1kgPuderucker 2 mal sieben...dann in das Gefäß (Küchenmaschine)die wir zum arbeiten nehmen 750gr. Puderucker nochmals sieben und die restlichen 250gr. Puderzucker auf die Seite stellen..die brauchen wir zum kneten vom Hand....
Jetzt auf das Herd etwas befüllt mit Wasser Topf oder Pfanne stellen und darin ein Galsschälchen setzen....die Gelatine in diesem Glasschälchen mit 60ml Wasser quellen lassen.
Jetzt schalten wir den Herd ein und geben den selbst gemachten Glukose, Glicerin und den Salz sowie die Zitronensäure dazu. (Farbe geben wir auch wenn nötig hier mit rein)Wenn es sich erwärmt und die Gelatine aufgelöst hat schütten wir dieses Gelatinegemisch über die 750gr. gesiebten Puderzucker und lassen die Maschine gut durchkneten.
Jetzt die Arbeitsfläche gut mit dem rest Puderucker (250 gr) besieben und die Fondantmasse von der Maschine nehmen und rasch zu einer Teig verarbeiten....falls es noch notwendig ist noch 1 bis 2 Esslöffel Puderucker dazugeben.
Die Fondantmasse klebt noch etwas an den Händen das macht aber nichts...die Masse sofort in eine Folie bepacken und nochmals in eine Tüte rein und gut zuschliesen. In einem geschlossenen Behälter lässt es sich nicht trocknen....
Diese Fondant muss nun ungefähr 12 Stunden ruhen..
Danach kann man nur sowiel entnehmen wieviel man braucht und knetet es wieder weich. Auf eine mit Speisestärke bemehlten Fläche gut ausrollen und in die gewünschte Form bringen.
Fondantmasse nie mit Sahne bezogene Torte überziehen...hier besteht die Gefahr, dass sich der Fondant auflöst....geeignet ist hier eine gute ganaj oder Buttercreme...



